Aktuelt

Belysningstrender 2024: Ekspertens råd og favoritter

05/04/2024 12:00 AM
hero

Skap drømmehjemmet ditt med riktig belysning! Elektrikere med kompetanse på lyssetting og interesse for de nyeste trendene, hjelper deg på veien. Fra plassering av stikkontakter til valg av lyskilder - vi har svarene!

Belysningstrender 2024: Ekspertens råd og favoritter

En elektriker som forstår lyssetting og nye trender kan hjelpe deg å skape drømmehjemmet. Hvor er det smart å plassere stikkontakter og uttak for lamper? Hvordan bruke spotter eller tuber for å lyse opp – og hvilke produkter og belysning bør du velge? Når er fleksible lysskinner lurt? Hvilke styringspaneler eller smarthusløsninger er greie?

-Det er særlig trendy å legge fleksible lysskinner, eksempelvis mellom spilene i tak og himlinger. Til disse festes både LED-striper, tuber, små spotter eller ulike pendler som henger ned og kan flyttes på. Stig Hovland, prosjektleder elektro

Økt bevissthet rundt lysvalg

Stig Hovland i BEA er utdannet elektriker, og har i mange år vært prosjektleder med vekt på installasjoner ved rehabilitering og i bygging av nye boliger. Han har øye for pene løsninger og detaljer, og ser en trend der kundene er blitt både mer bevisste og nøye når de velger lysprodukter.

-Det er gøy å bli utfordret av kundene. Belysning er blitt mye mer enn en praktisk nødvendighet. Lys skaper stemning, uttrykker stil og legger til det lille ekstra som forandrer et rom. Kombinasjonen av vår erfaring og kundens ønsker, gir oftest et bedre sluttresultat enn kunden forventer. Lys kan skape hverdagsmagi. Stig Hovland, prosjektleder elektro.

Lysplanlegging

-I 2024 legger vi elektrikere til rette for og monterer spennende blandinger av gamle favoritter og nyskapende trender, forteller Stig og sier han merker godt at teppebombing av taket med spotter er forbi.

Nå lages lysplaner og spottene plasseres mer strategisk og i kombinasjon med tuber og fleksible skinner der lyspunktene kan skyves på. Vegglamper, pendler og gulvlamper gir fine kombinasjoner. At lyskildene plasseres i flere ulike høyder, skaper overganger med ro og harmoni. Dimbar belysning er et must for alle lamper og LED-striper ifølge Stig.

De små detaljene

Detaljene er også blitt viktige. Stikkontakter og bryterpanel finnes i flere farger og design. Innfelte kontakter i både benker, gulv og uttak i vegger er flotte og skjulte detaljer som framhever lekre lamper og vegghengte kunstverk og speilrammer med lys. For et pent sluttresultat er det kjekt å ha planlagt godt og tenkt gjennom møblering og bruk av rommene. Da slipper du unødvendig mye ledninger og evt. skøyteledninger å snuble i.

Årets belysningstrender

Stig har jevnlige møter med kunder og interiørkonsulenter. Han oppsummerer årets belysningstrender:

Naturlige materialer og sjarmerende design

En av de mest slående trendene er bruk av naturlige materialer i belysningsdesign. Fra bambus til sjøgress, ser vi lamper som ikke bare lyser opp rommet, men også legger til en følelse av varme og ro. Sopplamper og friske bord- og vegglamper gir rommet et lekent og sjarmerende uttrykk. 

Minimalistisk eleganse og sylinderformer

Vi ser også en trend mot minimalistisk design og sylindriske former. Disse lampene er i grått, hvitt eller svart og bringer et snev av moderne eleganse. Med en varmt lys passer disse lampene fint i både minimalistiske og skandinaviske interiørstiler.

Svart, en tidløs vinner

Mens naturlige materialer og minimalistiske former dominerer, er det også plass til det dristige og dramatiske. Svarte lamper og tilbehør fortsetter å være et populært innslag i moderne interiørdesign. Kombinert med varmt, hvitt lys, gir de et elegant uttrykk.

Fleksible løsninger

2024 handler også om fleksibilitet i belysningskonseptene. Oppladbare batterilamper gir deg muligheten til å flytte dem rundt uten begrensninger. De populære skinnesystemene gir deg friheten til å omorganisere og tilpasse belysning etter behov og stemning. Dimmefunksjon er viktig.

Glasslamper for eleganse

Lamper i glass fortsetter å være en favoritt. Røykfarget eller ugjennomsiktig (opalt) glass gir rommet et snev av eleganse og karakter. Sammen med flere andre lyskilder gir de et nostalgisk uttrykk og skaper lun stemning.

Viktigheten av riktig belysning

Belysning har fått økt oppmerksomhet innen interiørdesign. Riktig plassert belysning skaper innbydende, funksjonelle og stemningsfulle rom. Ved å velge riktig belysning og lamper som plasseres på strategiske steder i rommet, kan rommet forvandles!

Oppsummering

Naturlige materialer til minimalistiske former og dristige statement-lamper gir noe for enhver smak og ethvert rom. Uansett om du foretrekker en koselig atmosfære eller et moderne uttrykk, er det viktig å huske at belysning spiller en nøkkelrolle i å skape drømmehjemmet.

Skal du pusse opp eller bygge nytt? Vi har erfaring og er oppdaterte på trendene. Vi er klare til å hjelpe deg med gode råd og valg. Sammen med deg lager vi belysningsplan og tegner inn kontakter, uttak og bryterpanel.

Med erfarne fagfolk fra BEA på laget, er du trygg på å få et godt resultat.

Foto: #BEA privat #Nordesign #SG Armaturen #Modular

Tags:
Belysning
Smarthus

Kontakt oss

Vi er den punktlige elektrikeren som utfører oppdrag for både private og bedrifter i hele Bergensområdet.