Aktuelt

Belysning ga drømmeleilighet - lær triksene fra Lucas og Jose

11/09/2023 12:00 AM
hero

Belysning er vel så viktig som møbler og veggfarger når du skal innrede drømmeleiligheten. Lucas og Jose i Bergen brukte like mye tid på å finne lamper og lys som på valg av gulv, farger og møblement.

– Vi er strålende fornøyde med sluttresultatet. Vi har vært krevende og nysgjerrige kunder for elektrikeren vår, BEA. De har fulgt oss godt opp. På veien har vi lært flere triks, bl.a. å lage plan for belysningen og forstå formålet til ulike lyskilder, sier Lucas Morinho og Jose Barbosa.

Triks 1 - Plan for møblering

Planlegg først hvordan du har tenkt å bruke rommet og hvor du skal plassere de store tingene som sofagruppe og spisebord.Tenk gjennom hvor du skal ha arbeidsplass og henge opp større bilder eller annet du vil vise fram. Med dette på plass er du klar til å velge hva du trenger i de tre kategoriene grunnbelysning, arbeidslys og stemningslys.

-Velkommen inn i drømmeleiligheten vår. Vi har ingen vinduer i entreen. Derfor har vi kombinert lyse naturfarger med en LED-stripe langs taket på den ene veggen og en LED-ramme som veggdekor. Spotter lyser opp spileveggen og gir fin romfølelse, og blikket løftes oppover. Midt i taket har vi plassert en downlight slik at det er lett å se for å knyte sko og knappe jakken... -Lucas og Jose, interiør- og belysningsinteresserte it-ingeniører

Triks 2 - Velg riktig lys

Start gjerne med å tenke grunnbelysning. Indirekte lys gir jevn og grei belysning, gjerne som spotter og downlights. Lyslister og LED-striper er populært og foretrekkes av mange framfor tradisjonelle takspotter. Med LED-striper skjuler du selve lyskilden og bare lyset blir synlig og gir flott effekt. I kombinasjon med dimmefunksjon, gir grunnbelysningen et godt utgangspunkt for å velge arbeidslys.


Det er praktisk med godt lys over kjøkkenbenk og spisebord, samt steder der det gjøres lekser eller er hjemmekontor. Smartlamper/downlights er gode valg, og kan både dimmes og skifte fargestyrke. Det siste er smart om spisestuen brukes til både hyggelige middager og lekselesing.

-Åpen kjøkkenløsning kan være utfordrende for lyssetting. Vi har valgt downlights som arbeidslys over kjøkkenøyen, som også er sosial "barsone". Ved å velge vekk pendler som henger ned, får vi fri sikt fra kjøkkenet mot stuebordet der vi både jobber og har sene middager. Vi valgte en spilelampe som henger sammen med valg av tak – og samtidig beholder sikt mot sofa og tv. For å skape ekstra romfølelse har vi lagt inn LED-stripe i taket i begge ender av rommet. Det er fint at det også skjer noe i «høyden» når mesteparten ellers er plassert på gulvet. TV-skjermen brukes til digitalt lys-kunstverk når den er av. Her skifter vi motiv etter humør. Bilder på veggene er lyssatt med små nøytrale veggspotter. Selv i dagslys får vi fin effekt av belysningen innendørs. -Lucas og Jose, interiør- og belysningsinteresserte it-ingeniører

Triks 3 – Tenk stemningslys

Lys kan brukes til å framheve fine detaljer og skape god stemning. Større takhengte lamper kan være fine «smykker» i rommet, men det er viktig at du har frie siktlinjer i rommet. Har du for mange pendellamper kan de lett konkurrere med hverandre. Det finnes også mye vegghengt dekorasjonsbelysning å pynte opp med. Har du fine detaljer eller større bilder du vil framheve, kan lyssetting gi prikken over i’en. Også for valg av stemningsslys er det kjekt å tenke smarte løsninger slik at lysstyrke og -farge er enkelt å justere.

-På en mørk gråværsdag i Bergen er det hyggelig med stemningslys innendørs. Over kjøkkenøyen er det downlights som peker ned mot arbeidssonen uten å bryte siktlinjen ut i stuen. Ved å ha LED-striper og skråstilt spotbelysning på veggene høyt oppe, skapes det mer balanse i rommet. Den store lampen over spisestuen er blikkfang, samtidig som den passer fint inn i helheten uten å bli for dominerende. -Lucas og Jose, interiør- og belysningsinteresserte it-ingeniører

Triks 4 – Husk helheten

Når du velger belysning, sjekk hvilken oppgave ulike lamper er tenkt å dekke. Når du ser en lampe du liker, se etter hvordan lyset faller og i hvilken retning lyset går. Velger du en større designerlampe som blikkfang i et rom, tenk på helheten og hvordan dette passer med lyssetting for øvrig.

Det er mange smarte produkter og løsninger å velge blant. En lysinteressert elektriker kan hjelpe deg å finne det som vil fungere best for deg.

I BEA har vi flinke fagfolk som kan hjelpe deg med gode råd samtidig som jobben blir gjort. Nedenfor ser du hvordan en våre engasjerte lyseksperter har løst utfordringen hjemme hos seg selv. Vi syns resultatet ble rimelig lekkert:

Tags:
Belysning
Smarthus

Flere artikler


Kontakt oss

Vi er den punktlige elektrikeren som utfører oppdrag for både private og bedrifter i hele Bergensområdet.