Aktuelt

Solceller på taket - Smiler over høye sommerpriser

11/05/2023 12:00 AM
hero

Hos Shell/Knutsen Auto Service og i Blomsterdalen sørger 283 solcellepanel for kortreist strøm til både verksted, vaskehall, varme grillpølser og kalde drikker. – De høye strømprisene i fjor trigget oss til å tenke nytt. Med høy strømbruk også om sommeren, er solceller en god match. Jeg tror at prisene framover også blir høyere enn vi har vært vante til, sier daglig leder Are Knutsen.

Høsten 2022 fikk Bergen Elektro Automasjon, BEA, tildelt oppdraget med å installere solcellepanel på takflatene av byggene i Blomsterdalen.

Alle takflatene

– Vi valgte å dekke alle de fire takene. Anlegget har maks ytelse på 114 kW og en forventet årsproduksjon på rundt 80 000 kWh. Bergen Elektro Automasjon, BEA, har stått for prosjektering og installasjon. Vi er godt fornøyde med hvordan dette er gjort og at designet kler takene våre, sier Knutsen – som legger til at anlegget økonomisk er regnet hjem selv om de ikke har fått støttekroner fra det offentlige.

Avdelingsleder for solceller i BEA, Andreas Fjærestad, forteller at prosjektet i Blomsterdalen er særlig gunstig, fordi sommerforbruket av strøm er relativt stabilt og høyt. I tillegg til et større kjøle- og fryseanlegg, drar den moderne vaskehallen mye strøm. Anlegget er også smart bruk av godt egnede takflater som ellers ikke har andre bruksområder.

Mest om sommeren

Anlegget sto klart i januar 2023. Knutsen er noe skuffet over at produksjonen i vintermånedene har vært lav, men ser fin økning i takt med bedre vær og lysere dager.

- Særlig i sommerhalvåret får vi nå kontroll på energikostnadene våre siden solcellene produserer mest da. Det vi har til overs regner vi med å få godt betalt for ved salg til strømleverandøren vår, sier Knutsen og håper på gode sommerpriser på strøm.

Smarte løsninger

– Det gjelder å ha smarte løsninger. Inne i bygget forsyner solcellene bl.a. effektiv LED-belysning og en varmepumpe med strøm. Ved å ha smarte løsninger som bruker minst mulig energi, får vi enda mer igjen for hver kWh vi produserer på taket, forteller Knutsen.
Ikke rart at begge brødrene smiler fra øre til øre på en solrik dag i Bergen med spotpriser på rundt 1 krone. I tillegg sparer de nettleie og avgifter på egenforbruket. Og blir det noe til overs, gir det ekstra salgsinntekt i kassen

Foto: Knutsen-brødrene, f.v. Sindre og Are, har rigget seg med energibesparende lys og oppvarming. Slik får de mest mulig ut av egenprodusert strøm på taket.

Vi takker Knutsen Auto Service og Shell Blomsterdalen for tilliten og et godt samarbeid.


Er du nysgjerrig på om solceller kan være noe for deg eller har spørsmål om energibesparende tiltak? Vi hjelper deg gjerne!

Benytt vår tjeneste for solcellepaneler


Les hvorfor du bør bytte til LED-lys i dag
Tags:
Miljø
Strømsparing

Kontakt oss

Vi er den punktlige elektrikeren som utfører oppdrag for både private og bedrifter i hele Bergensområdet.