Aktuelt

Høye strømpriser ga fart i energitiltak

03/05/2023 12:00 AM
hero

Fjorårets rekordpriser på strøm gjorde beslutningen hos Fr. Schütz AS på Askøy enkel. – Etter et halvt års drift med ny LED-belysning og varmepumper, ser vi betydelig reduksjon både i energibruk og strømutgifter, sier en fornøyd Vestvik-Schütz, daglig leder i den familieeide engrosbedriften. Den store bonuseffekten er bedre arbeidslys og trivsel for alle ansatte

Som sagt, så gjort

Få måneder etter totalanalyse av byggstatus og innhenting av tilbud, var tiltakene på plass.

- For bytte av 267 atten år gamle armaturer med lysstoffrør, ønsket vi pris på ulike tekniske løsninger. Valget falt på tilbudet fra BEA, Bergen Elektro Automasjon. Vi evaluerte tilbudene etter en kombinasjon av pris og leveringsdyktighet. Vi hadde en god og ryddig dialog med prosjektleder Arne Titlestad i BEA. Sammen fant vi den løsningen som passet oss best. Installasjonen ble gjort slik avtalt og vi er godt fornøyde med både jobb og resultat, forteller Vestvik-Schütz.

Foto: Daglig leder Christian Vestvik-Schütz har god grunn til smile bredt. Med lysskifte til LED og varmepumper sparer Askøy-grossisten både penger og energi. I tillegg er kollegaene mer fornøyde på jobb.


Fr. Schütz AS er en familieeid engrosbedrift for gaveartikler, interiør og sesongvarer. De har 7 ansatte og holder til på Askøy i et kontor- og lagerbygg på 5 500 m2.


Sparer penger og strøm

- Den gamle lysløsningen trakk mye effekt, til sammen rundt 53 kW. Med LED er dette redusert til ca. 21 kW. På Askøy koster effektbruk per måned ca. 59 kroner per kW vi bruker. Gjennom året sparer vi derfor også flere tusenlapper på nettleia. Mengden strøm til belysning forventes å gå ned fra rundt 106 000 kWh til 42 000 kWh i året, ifølge Vestvik-Schütz. For lysbyttet er innsparingstiden 1-3 år avhengig av strømprisene

Det grønne som «rød tråd»

Fokuset på energisparing startet med anskaffelse av elektriske firmabiler og utskiftning av elektriske varmeovner til moderne luft-luft varmepumper. Når all belysning ble skiftet til LED, ble det enda tydeligere at grønne løsninger er en tydelig «rød tråd» for grossistfirmaet i Storebotn på Askøy.

- Tiltakene er regnet hjem økonomisk, sier Vestvik-Schütz – som legger til at sunn forretningsdrift og grønne løsninger må gå hånd i hånd.

EU-forbud mot lysstoffrør

- Vi visste at dagens lysstoffrør skal fases ut fra august 2023, men trodde at overgangen var enkel og at vi kun trengte å bytte selve lysrørene. Dette viste seg å ikke stemme. Nå er alt gjort forskriftsmessig og med både godkjenninger og garantier i orden, avslutter Vestvik-Schütz.

Foto: Trond Seim på Schütz-lageret syns arbeidsdagen er blitt bedre med ny LED-belysning

Tags:
Miljø
Belysning
Prosjekt

Kontakt oss

Vi er den punktlige elektrikeren som utfører oppdrag for både private og bedrifter i hele Bergensområdet.