Aktuelt

Kjøpe hjemmelader? Sjekk disse tipsene først

02/02/2024 12:00 AM
hero

Vår ladeekspert Mathias Bergrud svarer på de mest vanlige spørsmålene han får når folk skal kjøpe og velge hjemmelader. Han har montert de fleste merker og løst det meste av tekniske utfordringer. Mathias har 8 gode tips som bør leses før du velger ladeløsning og elektroinstallatør.

Klar for hjemmelader til elbil? Sjekk disse tipsene først:

Mathias Bergrud er erfaren BEA-elektriker og har montert elbiladere for bergensere i flere år. Han kjenner de fleste merker og har løst de mest vanskelige, tekniske utfordringer. Hver dag får Mathias mange spørsmål om lading. Her gir han deg sine viktigste tips som er nyttige å lese før du velger hjemmelader og elektriker - eller om du bare er nysgjerrig.

Kjøp og montering av lader hjemme

  • Det er krav om egen strømkurs til elbillader hjemme. Jo større sikring denne kursen har, jo hurtigere kan du fylle bilbatteriet.
  • Sjekk om pristilbudet legger opp til kurs med 32 Ampere, som gir god ladekapasitet. Hvor stor sikring du kan ha, henger sammen med hvor stort hovedinntak du har til huset ditt. Om du må oppgradere hovedinntaket eller legge om til 3-fase, må du regne med tilleggskostnader.
  • Sjekk om tilbudet forutsetter at du har overspenningsvern i sikringsskapet ditt. Dette må monteres om du ikke allerede har et slikt.
  • De fleste tilbud inkluderer begrenset antall meter kabel fra sikringsskap og fram til ladepunktet. Det forutsettes også at kabelen er enkel å feste og føre fram. Avklar meterpris om du trenger ekstra lengde, og evt. grave-/monteringskostnader som kan komme i tillegg.
  • Mangler du et godt festepunkt for ladekontakten, trenger du en egnet plate eller ladestolpe. Dette er også tillegg i prisen.

Valg av hjemmelader

  • Det er mange ulike produsenter av ladekontakter. Det er viktig at du velger en godkjent type og som passer ditt ladebehov. Enkle, godkjente ladekontakter uten smartfunksjoner er de billigste og fungerer fint for mange.
  • Er du interessert i å styre ladetidspunkt og følge med på strøm- og effektbruk, er det lurt med smartlader - men sjekk at du har wifi-dekning. Mange nye biler har mulighet for styring fra bilen uavhengig av smartness i ladekontakten.
  • Det finnes flere leverandører med konsepter der du kan ha inntekt på å dele laderen din med andre. Om du velger en ekstern aktør til å hente inn ladedata fra gjestebesøk og fikse betaling, trenger du wifi-tilkobling. Da velger du en smartlader som kan integreres i plattformen til selskapet du vil samarbeide med.

-I BEA gir vi gode råd og sørger for at du får oversikt på alle kostnader før vi går i gang, sier Mathias før han haster videre for å montere nye elbil-ladere i Bergen. Nå om dagen er det travelt med å få opp ladekontakter fra Zaptec og Amina til kampanjepriser.

Kontakt oss i BEA for ladeprat og pris. Unngå overraskelser når vi tar jobben!

Tags:
Elbillader
Smarthus

Kontakt oss

Vi er den punktlige elektrikeren som utfører oppdrag for både private og bedrifter i hele Bergensområdet.