Aktuelt

Har du nok lys i boligen din?

18/06/2024 12:00 AM
hero

Synet svekkes naturlig med alderen. Har du nok lys i boligen din?

Har du nok og riktig belysning hjemme?

En studie fra Universitetet i Sørøst-Norge viser at færre enn én av ti friske 75-åringer har tilstrekkelig belysning i hjemmet. Forskerne ble overrasket over lite bevissthet rundt lysforholdene og følger av å leve med for dårlig lys i hverdagen. Etter oppgradering til riktig lysmengde, var flere i testgruppen overrasket over hvor mørkt de hadde hatt det. Studien viser viktigheten av å oppgradere belysning når vi blir eldre.

Jo eldre, jo mer lys trengs

Synet svekkes naturlig med alderen. I 40-årsalderen merker de fleste at mørkesynet blir dårligere, og ved 60-årsalderen blir synet ytterligere svekket. 40-åringen trenger dobbelt så mye lys som en 20-åring, mens en 60-åring trenger firegangen for å se godt.

Dessverre er det lite oppmerksomhet og kunnskap om behovet for godt syn og lys hjemme, og hvordan det bidrar til en bedre hverdag. Når du nok lys, orker du mer. Du kan være mer fysisk aktiv, og du får bedre mental helse. (USN-forskerne)

Praktiske råd for bedre lys:

Sterkere lyspærer: Bytt ut svake pærer med sterkere varianter.

Flere lyskilder: Installer flere lamper for å sikre jevn belysning.

Enkle brytere: Sørg for at lysbryterne er lett tilgjengelige, gjerne med dimmefunksjon.

Smartteknologi: Bruk bevegelsessensorer eller smartlys som evt. kan styres fra mobil

Viktig med nok lys

Forskerne fra Universitetet i Sørøst-Norge undersøkte lysnivåene i 114 hjem tilhørende friske 75-åringer i studien. Resultatene viste at færre enn én av ti hadde anbefalt lysnivå i stuen og gangen. Leselys og lys i trapper var spesielt viktig, men også der fant forskerne at det var for mørkt.

Følger av manglende lys

Redusert aktivitet: Mange slutter med aktiviteter som lesing og matlaging på grunn av utilstrekkelig lys.

Økt risiko for fall: Dårlig belysning kan føre til fallulykker, spesielt i trapper og andre utsatte områder.

Psykiske utfordringer: Mangel på lys kan bidra til depresjon og redusert trivsel.

Etter å ha kartlagt lysforholdene, økte forskerne belysningen i 29 hjem. Resultatene var positive: De eldre gjenopptok aktiviteter de tidligere hadde lagt til side.

Jo eldre vi blir, jo mer lys trengs for å se godt. Å ha riktig belysning koster lite, er en god forsikring og virker både tryggende og forebyggende. Snakk gjerne med en av våre lyseksperter for å få gode råd om tilpasning og oppgradering hjemme hos deg!

Klikk her for å hente fram undersøkelsen

Tags:
Belysning
Smarthus

Kontakt oss

Vi er den punktlige elektrikeren som utfører oppdrag for både private og bedrifter i hele Bergensområdet.